+36 42 310 566 +36 30 096 9158    info kukac kallaygyujtemeny pont hu

4400 Nyíregyháza

Bessenyei tér 15.

Nyitvatartás: Kedd - Vasárnap: 9:00 - 17:00

Hétfőn zárva.

Kiállítás

A technika illúziója Szegedi Attila festőművész kiállítása
A technika illúziója Szegedi Attila festőművész kiállítása

A technika illúziója Szegedi Attila festőművész kiállítása 2024. január 18-tól február 29-ig.


Szegedi Attila

1983-ban születtem Mátészalkán. Általános iskolai tanulmányaimat az ópályi Jókai Mór Általános Iskolában végeztem. Szerettem rajzolni, amire tanáraim is felfigyeltek, és portrék rajzolásával, nagyobb méretű díszletek festésével bíztak meg. 12 éves koromtól a mátészalkai Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola festészeti szakkörébe jártam, ahol Szabó Károly festőművész vett szárnyai alá. A mátészalkai Déri Miksa Ipari Szakközépiskolában érettségiztem. Sikeres vizsgáim után a Nyíregyházi Főiskola rajz- vizuális kommunikáció szakára nyertem felvételt, ahol 2010-ben diplomáztam. Diplomamunkám címe „A realisztikus tájképfestészet mai lehetőségei”, amelyhez egy nyári tájképet festettem. Szakdolgozatom témája Barabás Miklós portréművészete volt.

A tanári diploma megszerzése után egy évig a Nyírparasznyai Általános Iskolában dolgoztam. Ezután a Nagydobosi Általános Iskola tanára lettem, jelenleg is ott tanítok. Rajzórákat tartok még Nagyecseden, Nyírcsaholyban és Szamosszegen. Óraadó tanára vagyok a Mátészalkai Szatmár Alapfokú Művészeti Iskolának, grafikát és festészetet oktatok. Nagyon büszke vagyok számos diákomra, akik megyei és országos versenyeken kimagasló eredményt értek el.

Több hazai és külföldi településen volt már kiállítás a képeimből, például: Nagydoboson, Szamosszegen, Vitkán, a vásárosnaményi Beregi Múzeumban és az Esze Tamás Művelődési Központban, Nagykárolyban a Károlyi- kastélyban, Nyíregyházán a Váci Mihály Művelődési Központban, illetve számos alkalommal a mátészalkai Szatmár Alapfokú Művészeti Iskolában.

Kizárólag olajfestékkel dolgozom, legtöbbször farostra, néha azonban vászonra is. Csendéleten kívül minden más téma - ami megihlet - érdekel. Szívesen festek portrékat, illetve különböző tájakat. Szeretem a bonyolult, nehéz forma- és színvilágot, a részletgazdagságot és a kihívást jelentő feladatokat. Technikámat, a sorozatos tapasztalások miatt egyre kiforrottabbnak, gazdagabbnak és pontosabbnak érzem.

Képeimet a realista stílus jellemzi. Számomra a technika rendkívül fontos, talán fontosabb, mint maga a téma. Alkotói tevékenységem során folyamatosan kísérletezek is. Mindenben a szépséget, az esztétikát, az egyensúlyt keresem, hiszen ezekkel tudok igazán azonosulni. A leglényegesebb viszont, hogy minőségi munka kerüljön ki a kezeim közül.

Műveimet a hátoldalon írom alá, mert meglátásom szerint a betűk felborítják az alkotás harmóniáját, nem illenek oda.

Számomra a művészet valami emberfelettit jelent, ami meghaladja az egyén képességeit. Ha ránézek az alkotásra, azt érezzem, hogy képtelen lennék megcsinálni.

Minden egyes kiállításom remek lehetőség egyrészt önmagam megmutatására alkotásaim tükrében, másrészt összegzésekre is, amelyek művészi fejlődésem állomásait mutatják.


A technika illuziója kiállításplakát